Faq
- Welke zijn de mechanische eigenschappen van een bepaalde legering?
- Waar vind ik aluminium profielen en platen in kleine oplage?
- Kan ik aluminium lassen?
- Kan ik aluminium lasersnijden?
- Kan aluminium corroderen?
- Wat is het verschil tussen poederlakken en natlakken van aluminium?
- Wat is het verschil in anodisatie kwaliteit voor binnen- en buitentoepassingen?
- Hoe bekom ik aluminium met een glanzend effect?
- Voor welk gietproces opteer ik?
- Waar vind ik informatie over normen, procedures en aanvraagdocumenten?
--------------------
1. Welke zijn de mechanische eigenschappen van een bepaalde legering?
Er zijn talrijke aluminiumlegeringen met elk hun eigenschappen. Legeringen worden ontwikkeld en geproduceerd om te voldoen aan bepaalde behoeften en toepassingen. De mechanische eigenschappen van aluminium en aluminiumlegeringen worden vermeld, naargelang de leveringstoestand in de Belgische norm. Vooraleer we naar de respectievelijke eigenschappen verwijzen, is het nuttig te weten dat Aluminium legeringen worden opgedeeld in 8 klassen, benoemd met een duizendtal, waarvan het eerste cijfer verwijst naar de primaire legeringelementen:
http://www.aluminium.matter.org.uk/aluselect/09_mech_browse.asp
We zien binnen de kneedlegeringen twee groepen:
- De thermische hardbare legeringen;
waarbij de mechanische eigenschappen verbeteren bij warmtebehandeling. De warmtebehandeling wordt aangegeven met de toestand T, bv. T6. - De thermisch niet hardbare legeringen;
hebben hun mechanische eigenschappen enkel te danken aan de legeringsamenstelling. Kunnen echter wel verharden door koud vervormen, aangegeven met toestand H, bv.H1.
Een overzicht van de mechanische eigenschappen van de meest voorkomende legeringen vindt u op http://www.aluminium.matter.org.uk/aluselect/09_mech_browse.asp.
Naar vragen
2. Waar vind ik aluminium profielen en platen in kleine oplage?
Als het gaat om kleine oplagen, kan u heel wat vinden bij de groothandelaars. Onze leden groothandelaars vindt u op deze site in onze ledenlijst onder de pagina 'Lid worden / leden'.
Naar vragen
3. Kan ik aluminium lassen?
Aluminium kan inderdaad gelast worden en dit volgens verschillende technieken, te selecteren al naargelang de toepassing. Er dient genoteerd te worden dat de ene legering beter lasbaar is dan de andere; er bestaat een overzicht van de lasbaarheid van de meest voorkomende legeringen.
TIG en MIG lassen zijn de meest gebruikte technieken voor aluminium. Hierbij moet je wel rekening houden met een aantal belangrijke aspecten. Aluminium heeft een laag smeltpunt (570-660°C), maar de oxidelaag heeft een zeer hoog smeltpunt (>2000°C). Daarenboven verkleurt aluminium niet zoals de meeste metalen bij verhitting. De lasser krijgt geen visuele feedback van de toestand van het smeltbad, waardoor er ervaring nodig is om aan te voelen wanneer het moedermateriaal begint te smelten.
Zorg steeds voor een goede reiniging van het oppervlak om gasholtes te vermijden. Doe dit vlak voor het lassen. Kies ook steeds het juiste toevoegmateriaal om scheuren te vermijden. De vervorming ten gevolge van het lassen is vergelijkbaar met staal. Je bekomt een mooier uitzicht met TIG dan met MIG. Daarnaast kan je aluminium ook verbinden met weerstandslassen, laserlassen en hybride laserlassen. Friction Stirr Welding is een optie die voor alle aluminiumlegeringen toepasbaar is.
Nota veiligheid:
Aluminium is een zeer goede warmtegeleider. Dit heeft belangrijke gevolgen waarvan de lasser zich moet vergewissen: er is enerzijds een hoge warmteconcentratie nodig om te lassen maar anderzijds moet de lasser er rekening mee houden de nodige bescherming tegen verbranden te voorzien, zeker ook omdat het smeltbad niet verkleurt.
http://aluminium.matter.org.uk/aluselect/05_fabrication_browse.asp
Naar vragen
4. Kan ik aluminium lasersnijden?
In geval van lasersnijden is het raadzaam zich te beperken tot een aantal legeringen, zoals de legering 5754 (oude benaming AlMg3), aangezien andere legeringen zoals de 5005 (oude benaming AlMg1) een te hoge reflectie geven en de lasapparatuur kunnen beschadigen.
Naar vragen
5. Kan aluminium corroderen?
De oxidelaag is een natuurlijke beschermlaag.
In het geval van aluminium, praten we niet over een corrosielaag, echter over een oxidelaag die, in tegenstelling tot een corrosielaag van bv. Fe, het moedermateriaal niet aantast, maar wel beschermt. De oxidelaag is een natuurlijke laag die zeer hard is (vergelijkbaar met diamant) en een zeer goede bescherming biedt voor het zachtere moedermateriaal (het aluminium).
De natuurlijke oxidelaag is echter een onstabiele laag, wat een dof effect kan teweeg brengen. Om dit te vermijden, wordt de natuurlijke oxidelaag weg gebeitst en vervangen door een stabiele oxidelaag tijdens het anodisatieproces. Daarnaast is het van belang aandacht te besteden aan het fenomeen 'galvanische corrosie'.
Aluminium bekeken in het rijtje van de spanningsreeks der metalen (*):
Bij het verbinden van twee verschillende metalen kan het minst edele metaal aangetast worden door het meer edele metaal. Deze galvanische corrosie kan vermeden worden door contact tussen beide metalen te vermijden door bv. een rubber aan te brengen of door ervoor te zorgen dat er gaan electrolyt aanwezig is (zoals vocht), zelfs in het geval van geanodiseerd of gelakt aluminium. Aangewezen materiaal om te combineren met aluminium is Roest Vast Staal (RVS).
(*) spanningsreeks der metalen:
ONEDEL - K - Na - Ca - Mg - Al - Zn - Fe - Pb - H2 - Cu - Ag - Hg - Pt - Au - EDEL
Naar vragen
6. Wat is het verschil tussen poederlakken en natlakken van aluminium?
Een poedercoating is een deklaag van organisch materiaal die vanuit een poederluchtmengsel electrostatisch op het aluminium wordt aangebracht. In tegenstelling tot natlak, wordt bij het poedercoaten geen gebruik gemaakt van oplos- en verdunningsmiddelen. Het gelakte eindresultaat wordt verkregen door de met poeder beklede profielen te laten polymeriseren in een moffeloven.
Door dit 'moffelproces' bekomt men een gesloten laklaag als eindlaag. Poedercoatings zijn zeer duurzaam. Poedercoatings zijn in de regel minder glad en strak dan natlak coatings.
De gemiddelde laagdiktes zijn in µm:
- Buitentoepassingen, agressief milieu: natlak 70µm versus poederlak 90µm.
- Buitentoepassingen, normaal milieu: natlak 50µm en poederlak 60µm.
- Binnentoepassingen, nat milieu: hebben we voor natlak 50µm en voor poederlak 60µm.
- Binnentoepassingen, droog milieu: natlak 25µm en poederlak 30µm.
Naar vragen
7. Wat is het verschil in anodisatie kwaliteit voor binnen- en buitentoepassingen?
Bij het anodiseren wordt de natuurlijke onstabiele oxidelaag eerst weg gebeitst, waarna vervangen door een gecontroleerde oxidelaag, waarvan de dikte verschilt al naargelang de toepassing. Pre-anodisatie wordt toegepast als voorbehandeling voor het lakken en kent laagdiktes van enkele nm tot enkele µm.
In geval van anodisatie voor binnen-toepassingen is de gemiddelde laagdikte 10µm, terwijl bij anodisatie voor buiten-toepassingen is dit 20µm. Voor anodisatie buiten-toepassingen, aan de kuststreek zien we een laagdikte van 20-25µm. Om een goede bescherming te bieden is het van belang dat de poriën van de oxidelaag op het einde van het anodisatieproces 'gesealed' worden (behalve bij pré-anodisatie).
Naar vragen
8. Hoe bekom ik aluminium met een glanzend effect?
Een glanzend effect bekomen bij aluminium kan op twee wijzen, namelijk mechanisch of chemisch polijsten.
- Mechanisch polijsten:
in dit geval moet het bedrijf dat de slijp- of polijstwerken uitvoert nauw samenwerken met het anodiseerbedrijf, aangezien deze bewerking goed afgestemd moet zijn op het anodisatieproces. - Chemisch polijsten:
wordt aangeraden daar waar de vorm mechanisch polijsten niet mogelijk maakt. Werkwijze in zeven stappen: reinigen / spoelen / glansproduct aanbrengen / spoelen / reinigen / spoelen / anodiseren.
Als alternatief kan je op het aluminium een chroomlaag aanbrengen, wat een hoogglans effect geeft.
Naar vragen
9. Voor welk gietproces opteer ik?
Bij het kiezen van de juiste gietlegering alsook giettechniek voor aluminium is het van belang volgende aspecten ten opzichte van elkaar af te wegen: vorm en gewicht, inwendige kernen, benodigde sterkte, toleranties, oppervlaktekwaliteit, seriegrootte en nabehandeling.
Verloren schuimgieten wordt toegepast voor producten van 0,1 tot 5kg met redelijke oppervlaktekwaliteit met kleinste oplage 1 stuk. In geval van producten tussen de 1 en 50kg, is verloren wasgieten aangewezen.
Coquille gieten wordt toegepast daar waar een goede oppervlaktekwaliteit gewenst is voor poreuze stukken, waarbij met een kleinste oplage van 500 stuks, men producten kan gieten tot 50kg. Voor grote stukken tot 200kg, kiest men voor zandgieten, waarbij de oppervlaktekwaliteit sterk afhankelijk is van het procédé.
Hoge druk gieten levert een zeer goede oppervlaktekwaliteit en kan voor dunnere wanddiktes. Voor een minimum oplage van 3000 stuks.
Naar vragen
10. Waar vind ik informatie over normen, procedures en aanvraagdocumenten?
Normen zijn richtlijnen voor een goed vakmanschap die dienst doen als richtlijn voor de uitvoering van een bepaald werk of product. Wat aluminium betreft, kunnen normen in een drietal categorieën verdeeld worden:
- Normen voor materiaal en de eigenschappen
- Normen voor het bewerken ervan en de constructie
- Normen voor het eindproduct
Er zijn Europese normen.
De Europese normen bieden een bedrijf de mogelijkheid, als haar producten eraan voldoen, deze vrij op de markten te brengen over de verschillende Europese lidstaten heen. Het Aluminium Center beschikt over alle normen en referentiedocumenten van de sector en is lid van de normalisatiecommissies in haar sector.
http://www.nbn.be/
Naar vragen
Het AluCB gidst u door het aluminium bos
Heeft u nog technische vragen over Aluminium die hier niet vermeld werden, dan kan u uw vraag aan ons stellen via brief:
Aluminium Center Belgium
Z1 Research Park 310
B - 1731 Zellik
of per mail: info@aluminiumcenter.be